İsim ve Soyisim Değiştirme Nasıl Yapılır ? İsim ve Soyad Değiştirme Davası Şartları Nelerdir ?
- Av. Yasin Korkmaz
- 19 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2023
İsim ve soyad değiştirme hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup ancak gerekli şartların mevcut olması halinde mümkündür. Kişinin tanınırlığını etkilediğinden dolayı bu işlem bir takım hukuki prosedüre bağlıdır. 4721 Sayılı Medeni Kanunun 27. maddesinde; ‘Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.’ hükmü bulunmaktadır. Kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan, hukuki destek alındığında ancak özel yetki belgesi ile açılabilir.
Kanunumuzda hangi hallerin haklı sebep oluşturduğuna yer verilmeyip, öznel koşullar hakim takdirinde bırakılmıştır. Her ne kadar haklı sebepler kanunda açıkça belirtilmemişse de uygulamada makul bulunan haklı sebepleri yazımızın devamında paylaşacağız.
18 Yaşından Küçüklerin İsim ve Soyad Değiştirme Hakkı
İsim veya soyadı değişikliği davasını açmak için özel bir yaş aralığı bulunmamaktadır. 18 yaşından küçükler için velileri tarafından veya velileri tarafından düzenlenen özel yetkili vekaletname ile temsil edilir.
E-Devlet Üzerinden İsim ve Soyad Değiştirilebilir Mi ?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan bu hizmet yazım hatası bulunan veya genel ahlaka uygun olmayan isim ve soyisimlerin bir defaya mahsus düzeltilmesi yapılabilmektedir. Örnek üzerinden ilerleyecek olursan "Samed" ismi "Samet" olarak düzeltilebilecektir.
Dava Yoluyla İsim ve Soyisim Değiştirmek İçin Haklı Sebepler Nelerdir ?
-Genel ahlaka aykırı olan,
-Komik, gülünç bulunabilecek,
-Söylenmesi ve telaffuzu zor olan,
-Toplumda kötü bir tesiri bulunan biri ile aynı isim veya soyadı taşımak,
-Herkes tarafından başka bir isimle tanınıp, çağırılmak,
-Kişinin ad ve soyadına aidiyet hissetmemesi,
Gibi sebeplerin varlığı durumunda isim ve soyad değiştirilebilmesi mümkündür. Ayrıca;
-Kişinin ailesiyle olan bağının zayıf olması ve aidiyet hissetmemesi sebebi ile soyadı değişikliği yapılabilmektedir.
Kimi durumlarda, iddiayı ispatlamak adına tanık dinletmek olumlu sonuç alabilmek için hayati önem arz etmektedir. Dava dilekçenizde yer alan sebepleri delillerle desteklemekte hukuki fayda vardır.
İsim Değiştirme ve Soyisim Değiştirme Davası Nerede ve Hangi Mahkemede Açılır ?
İsim Değiştirme Davası veya Soyadı Değiştirme Davası kişinin ikamet ettiği yerde açılır ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülür.
İsim Değiştirme ve Soyisim Değiştirme Davaları Süresi ?
Ortalama 3-4 ay süren bu davanın, hukuki destek alarak takip edilmesi, usuli evrak ve delillerin hazır edilmesiyle 1 ay süre içerisinde dahi sonuçlanabilmesi mümkündür.
İsim Değiştirme ve Soyisim Değiştirme Davası Ücreti Ne Kadar ?
Mahkeme ücretleri ve harçlar Yargı Harçları tarifesine göre belirlenip, hukuk büromuzca takdir edilen hukuki hizmet ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi üzerinden hesaplanmaktadır. 2023 yılı isim değiştirme ve soyadı değiştirme davaları için harç ve giderler maliyeti ortalama 750 TL civarında olacaktır.
Herhangi bir hak kaybına uğramaması adına sürecin bir avukat vasıtasıyla takip edilmesi tavsiye olunur.
Korkmaz Hukuk Bürosu
Comments