Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nedir ? TCK m.155
- Av. Yasin Korkmaz
- 28 Eyl 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 15 Eki 2023
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nedir?
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nedir ? TCK m.155 güveni kötüye kullanma suçu, bir kişinin kendisine duyulan güveni kötüye kullanarak başka bir kişinin malvarlığına zarar vermesi durumunda işlenen bir suçtur. Güveni kötüye kullanma, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan bir suç tipidir. Bu suç ile toplumdaki güven duygusu ve mülkiyet hakkının korunması amaçlanır.
Güveni kötüye kullanma suçu, Türk Ceza Kanunu’nda belirli şartlar altında işlenebilen bir suçtur. Bu suçun oluşabilmesi belirli şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir bu şartlar şu şekildedir:
-Suç unsuru olan malın zilyetliği mal sahibin rızası ile devredilmelidir Yani suçun işlenebilmesi için fail ile mağdur arasında bir güven ilişkisinin bulunması gerekmektedir.
-Failin, bu güven ilişkisini kötüye kullanarak mağdurun malvarlığına zarar vermesi gerekmektedir. Bu zarar, maddi bir kayıp şeklinde olmalıdır. Zarar gören malın niteliği taşınır veya taşınmaz mal olabilir.
-Failin, eylemini bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yani, failin mağdurun malvarlığına zarar vereceğini bilerek ve isteyerek hareket etmesi gerekmektedir.
-Fail ile mağdur arasında bir sözleşme olmalıdır bu sözleşme yazılı veya sözlü biçimde olabilir.
-Konu edinilen mal üzerine fail lehine bir zilyetliği veya belirli şartlar altında kullanmayı devretmesi gerekir.
- Suç sadece suç unsuru olan malı teslim alan tarafından işlenebilmektedir. Mağdur olan kişi de malı teslim eden ve güveni sarsılan kişidir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçunun Unsurları Nelerdir?
Türk Ceza Kanunu 155 maddesine göre güveni kötüye kullanma suçu belirli hareketlerle meydana gelebilir. Bu hareketleri 6 farklı şekilde ele alabiliriz.
1.Zilyetliği devralınan eşya üzerinde zilyetliğin devri amacı dışında eşya üzerinde tasarrufta bulunmak. (TCK m. 155/1)
2.Eşyanın zilyetliğinin devralındığı olgusunu inkar etmek. (TCK m. 155/1)
3.Hizmet dolayasıyla güveni kötüye kullanmak. (TCK m. 155/2)
4.Ticaret ilişkisi sebebiyle güveni kötüye kullanmak. (TCK m. 155/2)
5.Meslek ve sanat dolayısıyla güveni kötüye kullanmak. (TCK m. 155/2)
6.Yönetmek maksatlı olarak devredilen mallar üzerinde güveni kötüye kullanmak. (TCK m. 155/2)
Güveni Kötüye Kullanma Suçunu Basit ve Nitelikli Halleri Nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nun 155 kanunun 1. fıkrasında basit hallerden söz edilirken 2. fıkrasında ise nitelikli haller yer verilmiştir. Bu bağlamda amacı dışında eşya üzerinde tasarrufta bulunmak ve eşyanın zilyetliğinin devralındığı olgusunu inkar etmek basit hal sayılırken hizmet ,ticaret ,meslek, sanat ve yönetmek amacıyla teslim edilen mallar üzerinde işlenen görevi kötüye kullanma suçları nitelikli hal alır.
-Örneğin bir kişinin kendisine emanet edilen bir aracı, emanet edilme amacı dışında kullanması durumunda “Amacı dışında eşya üzerinde tasarrufta bulunmak suçu” söz konusu olur.
-Garaj yapımında kullanmak amacıyla apartman yöneticisinin topladığı aidatı amacı dışında kullanması durumunda “Yönetmek maksatlı olarak devredilen mallar üzerinde güveni kötüye kullanmak suçu” söz konusu olur.
-Bir nakliyecinin taşıması için verilen eşyaların amacı dışında kullanması durumunda “Hizmet dolayısıyla güveni kötüye kullanmak suçu” söz konusu olur.
Güveni Kötüye Kullanma Suçunun Cezası Nedir?
Güveni kötüye kullanma suçu cezası, suçun hangi şekilde işlendiğine göre değişebilir. Basit güveni kötüye kullanma suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır. Suçun nitelikli hallerinden söz edilmesi durumunda ise daha ağır ceza verilmektedir. Güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli halinin cezası ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3000 güne kadar adli para cezasıdır. Suçun nitelikli hallerinde hem hapis cezasına hem de adli para cezasına birlikte hükmedilmiştir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Bakımından Hangi Mahkeme Görevli ve Yetkilidir ?
Güveni kötüye kullanma suçu ile ilgili olarak, Asliye Ceza Mahkemeleri görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yerde bulunan Asliye Ceza Mahkemesidir. Bu mahkemede ceza davası görülmekte ve karar verilmektedir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Şikayete Bağlı mıdır ?
Evet, güveni kötüye kullanma suçunun temel hali şikayete tabidir. Türk Ceza Kanunu’na göre, suçun basit şekli şikayete tabidir ve şikayet süresi, suçun işlendiğinin ve failinin öğrenildiği tarihten başlamak üzere 6 aydır. Suçun nitelikli halleri ise şikayete tabi değildir ve bu nedenle bir şikayet süresi yoktur.
Görevi Kötüye Kullanma Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir ?
Güveni kötüye kullanma suçunun temel hali uzlaşmaya tabiidir fakat nitelikli hali uzlaşmaya tabii değildir.
Hak kaybına uğramamanız ve mağduriyet yaşamamanız adına hukuki süreci muhakkak bir avukat vasıtasıyla takip etmenizi öneririz. Konuyla ilgili görüş, sorularınız ve danışmanlık için sitemizdeki iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Korkmaz Hukuk Bürosu
İlgili Başlıklar:
- Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nedir ? TCK m.155
- İzmir Ceza Avukatı
Comments