top of page

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2023

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir ?


Türk medenini kanununa “Anlaşmalı” ve “Çekişmeli” olmak üzere iki tip boşanma davası vardır. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davasından söz edeceğiz.


Anlaşmalı boşanma davası; eşlerin karşılıklı anlaşarak evlilik birliğini sonlandırmaya karar verdikleri bir boşanma şeklidir. Taraflar bu sayede boşanmanın sonucu olarak maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar hakkında anlaşmaya varır.


Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde taraflardan kimin kusurlu olduğu veya boşanma sebebi bu davanın konusu değildir. Bu davanın asıl amacı tarafların iradelerini yansıtması ve yıpranmadan istenilen sonuca ulaşmaktır.


Anlaşmalı boşanmanın varlığından söz edilebilmesi için belli şartların sağlanması gerekmektedir.


Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları


-Tarafların en az 1 yıl evli olması gerekmektedir.

-Taraflardan birbiriyle anlaşarak beraber mahkemeye başvurması ya da taraflardan birinin açtığı boşanma davasının diğer tarafın da kabul etmesi gerekmektedir.


- Hâkimin her iki tarafı da dinlemesi ve tarafların hâkim karşısında boşanma sözleşmesini özgür iradesiyle kabul etmesi gerekir


-Tarafların boşanmayla sonuçlarıyla ilgili hususlarda uzlaşma sağlamalı ve bunu bir protokole bağlanması gerekir.


Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?


Anlaşmalı boşanma protokolünde çocukların velayeti, tarafların mali sonuçları, nafaka, tazminat edinilmiş malların durumu gibi boşanma soncunda doğacak meseleler yer alır. Hâkimin de bu protokole onay vermesi gerekir. Hâkimin bu protokolü değiştirme hakkı vardır. Bu protokolün kanunlara aykırı olamaması gerekir. Taraflar hâkimin yaptığı bu değişiklikleri kabul ederse dava devam eder aksi takdirde dava” Çekişmeli Boşanma Davasına” dönüşür.


Davanın anlaşmalı boşanma şeklindeki kararı kesinleştikten sonra tarafların üzerinde anlaştığı bu protokol her iki eşi de bağlayıcı duruma gelir.


Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede ve Nerede Açılır ?


Anlaşmalı boşanma davaları da dâhil olmak üzere tüm boşanma davasına bakmakla görevli olan mahkemeler “aile mahkemeleridir”. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemelerinde görülür. Tarafların ikamet ettiği yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesi davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakar. Tarafların boşanma davasından 6 ay öncesine kadar beraber yaşadıkları yer mahkemesi yetkili mahkemedir. Bununla birlikte iki eşin de anlaşmış olması durumunda herhangi bir yer mahkemesinde de bu dava açılabilir.


Anlaşmalı Boşanma Davalarının Diğer Boşanma Davalarına Göre Avantajları


-Günün sonunda taraflar birbirleriyle bir anlaşma metni üzerinde mutabık kaldığı için anlaşmalı boşanma davaları tarafların özgür iradesini yansıtır.


-Boşanma davaları genel olarak stresli ve uzun bir süreçtir. Tarafların anlaşmasına bağlı olarak anlaşmalı boşanma davaları daha az stresli ve hızlı bir şekilde sonuçlanır.

-Sonuç olarak taraflar anlaştıkları için aralarındaki husumet daha az olur ve ilişkileri genellikle daha az zarar görür.


-Anlaşmalı boşanmalar tarafların anlaşmasına da bağlı olarak daha az maliyetli olabilir.


Sonuç:

Anlaşmalı boşanmanın en kısa sürede sonuçlanması ve konu ile ilgili hak kaybına uğramamak adına süreci muhakkak bir avukat vasıtasıyla takip etmenizi öneririz. Konuyla ilgili görüş, sorularınız ve danışmanlık için sitemizdeki iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.



Yazar: Ahmet Talha Elieyioğlu


Korkmaz Hukuk Bürosu

Commentaires


©2022 Av. Yasin Korkmaz

bottom of page